20 de maig, 2009

Un poble en perill d'extinció

Casualment, en una assignatura de lliure elecció a Veterinària, ens van fer triar un treball a realitzar per final de curs. Els awà. Quan vam decidir-ho, no sabíem gairebé res d'aquesta comunitat indígena, i ara, gairebé, hi estem plenament ficades.

Us en deixo una petita mostra, perquè són dignes de protegir de la suposada "civilització europea".


Els awà són un dels dos únics pobles indígenes autènticament nòmades de caçadors recol·lectors de Brasil. En total el formen pocs centenars de persones. De fet, uns 60 awà no han tingut contacte amb forans. A hores d’ara, aquests indígenes aïllats s’enfronten a l’aniquilació del seu poble. Encara que la majoria habita en reserves legalment reconegudes, els awà es veuen amenaçats, cada vegada més, per fusters5, colons i terratinents que envaeixen la seva terra i destrueixen la seva selva.

Concretament, els awà van des dels petits grups familiars que viuen en els últims
fragments de selva de Maranaho, que disminueix ràpidament, fora dels territoris legalment reconeguts, als aproximadament 40 individus que habiten la reserva de Araribóia. Els awà cacen, pesquen i recol·lecten aliment del bosc com fruits secs i fruites. Aquells que són nòmades viuen amb gran mobilitat, en grups autosuficients de no més de 20 o 30 persones. A mesura que es traslladen, mantenen enceses les brases de les seves fogueres, amb les que prenen de nou el foc al arribar al seu destí.




Survival International, la seva solució.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada